2015-04-15

Jak rozliczać podróże służbowe?

Wysyłając pracownika w delegację, nie można zapomnieć o tym, że przysługuje mu z tego tytułu specjalne wynagrodzenie. Jak należy ustalać wartość diet i jak właściwie rozliczać podróże służbowe, zarówno te krajowe, jak i zagraniczne?

Podróż krajowa Zgodnie z art. 77 kodeksu pracy, podróżą służbową jest wykonywanie zadań służbowych poza miejscem pracy, na polecenie pracodawcy, w terminie i miejscu wskazanym przez pracodawcę. Należności, przysługujące pracownikowi z tytułu podróży to: dieta, zwrot kosztów przejazdów, podróży, noclegów oraz innych wydatków związanych z wyjazdem. W związku z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 roku w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej, wysokość diety, która przysługuje pracownikowi w czasie delegacji krajowej, nie może być niższa niż 30 zł. Należy pamiętać, o tym, że koszty noclegów podlegają limitom. Za nocleg w czasie krajowej podróży służbowej, zwrot kosztów, przysługuje na podstawie rachunku i nie może być on wyższy niż dwudziestokrotność wysokości diety za jedną hotelową dobę – czyli 600 zł.

Delegacja zagraniczna

Wartość diet, ustala się w wysokości, która obowiązuje w państwie, do którego podróżuje pracownik. Dlatego też, kwota należności jest zmienna, w zależności od kraju podróży. Przejazd przez inne kraje nie ma znaczenia. Dieta powinna rekompensować wszystkie koszty poniesione przez pracownika. Stawki diet można znaleźć w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 roku. Jeśli chodzi o pracowników prywatnych firm, to pracodawca może ustalić własne stawki diet. Jednakże, nie mogą być one niższe niż te, przysługujące za podróż w obrębie Rzeczpospolitej.

Jak ustalić wartość diety

Do rozliczenia delegacji potrzebne jest określenie momentu rozpoczęcia podróży. W momencie wyjazdu pracownika z firmy, czy miejsca zamieszkania do granicy oraz z powrotem, od przekroczenia granicy w Polsce i przyjazdu do domu, nalicza się dietę krajową. Czas pobytu poza granicami Rzeczpospolitej, w przypadku podróży drogą lądową, liczy się od przekroczenia granicy, drogą morską – od chwili wypłynięcia z polskiego portu, a w przypadku podróżowania drogą powietrzną – od chwili startu samolotu na lotnisku w kraju. Za każdą dobę, pracownikowi przysługuje dieta w pełnej wysokości, za niepełną dobę (do 8 godzin) – 1/3 diety, 8 do 12 godzin – połowa wysokości diety, a powyżej 12 godzin – pełna dieta. W przypadku, gdy pracownik ma zapewnione wyżywienie, wysokość diety ulega zmianie. Za śniadanie należy odjąć 15 proc. diety, za obiad – 30 proc. i za kolację również 30 proc. Ponadto, pracownikowi należy się zaliczka w obcej walucie, na pokrycie kosztów związanych z pobytem za granicą. Jeśli pracownik nie ma nic przeciwko, zaliczka może być wypłacona w walucie polskiej. Koszty podróży należy rozliczyć do 14 dni od zakończenia delegacji.